Soalan Lazim

Kuntum adalah sebuah majalah pendidikan kanak-kanak yang diterbitkan dalam dwibahasa, sesuai sebagai bahan bacaan untuk pelajar sekolah rendah. Majalah ini pertama kali dilancarkan pada bulan Februari 1980 dengan tujuan untuk menyebarkan ilmu pengetahuan kepada kanak-kanak Malaysia dalam pelbagai bidang, serta ia juga untuk menggalakkan minat membaca.

Untuk melanggan pada Kuntum, layari newsstand.thestar.com.my atau hubungi kami di 1-300-88-7827, hari minggu (9.00 am – 5.30 pm) atau customerservice@thestar.com.my.

Anda juga boleh membeli Majalah Kuntum di kedai-kedai terpilih. Klik di sini untuk senarai penuh lokasi.

Kandungan Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris dan Mandarin.
Selaras dengan falsafah pendidikan kebangsaan berpaksikan JERI
Diberi keutamaan apabila berdaftar untuk aktiviti Kuntum seperti bengkel, pertandingan mewarna
76 muka surat penuh dengan bahan bacaan, aktiviti dan latihan
Aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan bersama seluruh keluarga termasuk mencuba resipi masakan baharu.
Pembaca e-Kuntum pula mempunyai akses kepada majalah yang boleh dibaca pada bila-bila masa, di mana sahaja.

Harga terkini Majalah Kuntum adalah RM3, manakala harga e-Kuntum adalah RM2.90 setiap edisi.

Harga Majalah Kuntum tidak termasuk kos penghantaran. Harga penghantaran terpulang kepada jumlah edisi yang dibeli.

Majalah Kuntum diterbitkan dari Januari hingga November setiap tahun. Edisi akhir  ialah Edisi 11/12 yang merupakan isu khas.

Semestinya! Namun, hubungi kami terlebih dahulu agar kami dapat menyemak sama ada sekolah anda melanggan Kuntum.

Semestinya! Anda boleh mendapatkan e-Kuntum melalui aplikasi Kuntum. Muat turun sekarang melalui aplikasi Playstore atau Apple Store.

Aplikasi Kuntum menggabungkan semua kandungan dan berita Kuntum kegemaran anda ke satu lokasi yang mudah diakses! Baca e-Kuntum bila-bila masa, tonton animasi Kuntum, pelajari Bahasa Mandarin, cuba resepi baru dan banyak lagi! Anda juga boleh mendapatkan berita terkini mengenai bengkel, peraduan dan aktiviti Kuntum.

Anda boleh memuat turun melalui aplikasi Playstore atau Apple Store.

e-Kuntum adalah majalah kesayangan anda dalam format digital. Anda kini boleh membaca e-Kuntum melalui telefon pintar atau tablet anda di mana sahaja dengan sambungan Internet. Anda boleh membaca isu-isu terdahulu walaupun langganan anda sudah berakhir!

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Aplikasi Kuntum dan e-Kuntum, tatal paparan ke bawah.

Aplikasi Kuntum & e-Kuntum

Aplikasi Kuntum menggabungkan semua kandungan dan berita Kuntum kegemaran anda ke satu lokasi yang mudah diakses! Baca e-Kuntum pada bila-bila masa, tonton animasi Kuntum, pelajari Bahasa Mandarin, cuba resepi baharu dan banyak lagi! Anda juga boleh mendapatkan berita terkini mengenai bengkel, peraduan dan aktiviti Kuntum.

Anda boleh memuat turun melalui aplikasi Playstore atau Apple Store.

e-Kuntum adalah majalah kesayangan anda dalam format digital. Anda kini boleh membaca e-Kuntum melalui telefon pintar atau tablet anda di mana sahaja dengan sambungan Internet. Anda juga boleh membaca isu-isu terdahulu yang sudah dibeli.

Setiap edisi e-Kuntum berharga RM2.90.

Setelah membuat profil dan log masuk, pergi ke e-Kuntum (pilihan kedua di bahagian bawah skrin anda) dan klik pada butang Beli.

Ya, anda boleh! Anda mendapat akses mudah ke kandungan video kami dan berita terkini mengenai bengkel dan acara. Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan untuk membeli e-Kuntum untuk menikmati pengalaman pembacaan yang lengkap bersama Majalah Kuntum.

Maaf, video tersedia untuk menonton dalam talian sahaja.

Dapatkan maklumat mengenai aktiviti Kuntum di sini! Ikuti bengkel, peraduan dan acara sekolah terkini daripada kami.

Klik Daftar Sekarang untuk mendaftar dengan menggunakan alamat e-mel anda, atau log masuk menggunakan akaun media sosial anda (Google, Facebook atau Apple ID).

Klik pada Lupa Kata Laluan, dan ia akan dihantar ke alamat e-mel yang anda daftarkan.

Pastikan anda belum mendaftar dengan akaun media sosial anda. Jika tidak, klik pada Lupa Kata Laluan, dan ia akan dihantar ke alamat e-mel yang anda daftarkan.

Kami tidak mengesyorkan anda menukar alamat e-mel kerana ia dikaitkan dengan butiran langganan anda dan data penting lain.

Pergi ke Profil, dan pilih Tukar Kata Laluan. Masukan kata laluan lama anda, kemudian masukan kata laluan baharu anda. Kata laluan anda mestilah mengandungi minimum lapan aksara termasuk sekurang-kurangnya satu huruf besar, satu nombor dan satu simbol khas (kecuali ‘+’ dan ‘-’).

Harap maklum bahawa jika anda menggunakan akaun media sosial anda untuk log masuk, anda tidak boleh menukar kata laluan anda.

Anda boleh muat turun aplikasi untuk tiga peranti mudah alih.

Anda boleh membuat sehingga dua (2) profil ibu bapa dan tiga (3) profil anak (jumlah lima profil).

Profil ibu bapa membolehkan anda menggunakan semua ciri aplikasi. Profil ini mempunyai pin empat digit untuk mengelakkan akses yang tidak dibenarkan.

Profil kanak-kanak tidak dibenarkan masuk ke skrin Acara dan Profil.

Pergi ke Profil dan pilih Tetapan Pengguna dan kemudian Tambah Profil, serta pilih jenis profil anda. Untuk Pengguna Ibu Bapa, sila tetapkan pin empat digit untuk mengunci profil anda.

Pergi ke Profil dan pilih Tetapan Pengguna. Klik ikon tong sampah di bahagian kanan atas. Pilih profil yang ingin anda hapus dan klik pada tong sampah sekali lagi.

Pergi ke Profil, klik pada Urus Log Masuk. Di sini anda dapat melihat semua peranti aktif dan tidak aktif anda. Untuk mengeluarkan peranti, klik Padam untuk mengeluarkan peranti. Perhatikan bahawa jika anda membuang peranti aktif, anda akan log keluar secara automatik.

Anda boleh memasang aplikasi Kuntum pada tiga peranti sahaja. Anda perlu memadam salah satu peranti lama anda untuk meneruskan peranti baru.

Pergi ke Profil dan pilih Tukar Kata Laluan. Masukan kata laluan lama anda, kemudian masukkan kata laluan baharu anda. Kata laluan anda mestilah minimum lapan aksara termasuk sekurang-kurangnya satu huruf besar, satu nombor dan satu simbol khas (kecuali ‘+’ dan ‘-’).

Setelah log masuk ke Profil, pilih Belian Saya. Klik pada Semula Pembelian untuk memulihkan langganan anda (hanya tertakluk kepada langganan sebelum 1 Mac, 2022).

Setelah log masuk ke Profil, pilih Belian Saya. Klik pada Semula Pembelian untuk memulihkan langganan anda (hanya tertakluk kepada langganan sebelum 1 Mac, 2022).

Tetapan> Nama (Apple ID)> Kata Laluan & Keselamatan>

Semestinya! Navigasi ke edisi yang ingin anda beli dan klik pada butang troli untuk membeli. Anda juga boleh melihat tiga halaman pertama untuk memastikan ini adalah edisi yang anda cari sebelum membeli.

Anda perlu membatalkan pembaharuan automatik melalui tetapan kedai aplikasi anda. Untuk Android, klik di sini, dan untuk iOS, klik di sini. Anda tidak akan dikenakan caj bayaran lain dan masih dapat menerima e-Kuntum untuk baki langganan anda. Kaedah ini hanya tertakluk kepada langganan sebelum 1 Mac, 2022.

Anda boleh meminta bayaran balik dalam masa 48 jam pertama melalui kedai aplikasi anda. Untuk Android, klik di sini dan untuk iOs, klik di sini.

Peraduan

Setiap bulan, Majalah Kuntun akan menganjurkan peraduan yang menarik di halaman Facebook. Ikuti facebook.com/majalahkuntummalaysia untuk perkembangan terkini.

Pemenang akan dimaklumkan melalui panggilan telefon, diikuti dengan e-mel pengesahan.

Pemenang juga akan diumumkan melalui laman Facebook Kuntum @Majalah Kuntum dan laman Instagram @Majalah_Kuntum.

Pemenang akan menerima hadiah mereka dalam tempoh dua minggu selepas pengumuman pemenang pada akhir bulan yang dipertandingkan.